Tipollerne

Mange af dine tipoller er født for lang over 100 år siden, dengang var der ingen biler og flyvemaskiner. Der var ikke ret mange der havde elektricitet. og vand skulle man hente udenfor i en brønd. der var ikke badeværelse så derfor var der heller ikke brusebad, Hvis børnene skulle i bad foregik det i køkkenet eller ude i loen i stort kar med varmt vand fra komfuret.  Når tipollerne skulle på toilettet, det kunne de ikke for der fandtes ikke toiletter, der var et lokum eller das ude i et udhus hvor man sad på et bræt med et hul i,  nedenunder var der en spand og når man var færdig skyndte man sig ud for der lugtede ganske forfærdeligt og der var en masse fluer. Når spanden var fuld gravede tipollefar et hul ude i haven og tømte spanden ned i hullet og dækkede det over med et tyndt lag jord.
Dengang havde man som regel et brændekonfur i køkkenet hvor der skulle tændes op med brænde før der kunne laves mad og varmes vand. Huset var også opvarmet med brænde der blev fyret med i kakkelovne.
Mormors famillie

mormors farmor og farfar

Din mormors fars forældre hed Kaj og Agnes, det er dine tipoldeforældre, de er her  fotograferet på den lille gård i Damme på Møn.
Agnes døde i 1970
Kaj døde i 1973
Tipollemor Inger

Her ser du fire generationer. På billedet din tipollemor Inger, din ollemor Grete, din mormor Marianne og lille Mette.
Tipollemor Inger boede i Nykøbing Falster hun fik 3 børn. Arne som bor i Idestrup, Grethe din ollemor og Kirsten.

Morfars familieHer er det Olle Odas far. jeres tipollefar Christian Christensen nok omkring år 1910.
Her er det Olle Odas mor. Jeres tipollemor Anna. Anna blev født i år1892. Hun blev kun 36 år, olle Oda var kun 3 år dengang hun mistede sin mor. Efter Annas død var det de ældre søskende der passede huset.


Her boede Anna og Christian. Huset i Terslev ved Haslev.
De er her fotograferet med deres 7 børn.Christian

En dag Christian var på jagt var han så uheldig at skyde et sig selv i armen. Hans underarm kunne ikke reddes så lægerne måtte ambutere den. Christian fik en kunstig arm med en kunstig hånd som han ikke kunne bruge og derfor fik han smeden i Snertinge til at sætte en krog på ligesom den kaptain Klo har, den kunne han bruge til at holde ting fast med. Når han skulle handle ind kørte han på sin knallert ind til Emil som var købmanden i Snertinge.


tipoldefar og Marie

På billedet sidder morfars mors far som hed Christian Christensen som er din tipoldefar, Christian arbejdede på Snertingegården og boede Fæbyvej 139 tæt ved gården.
Christian nåede at arbejde i 40 år som staldkarl samme sted og fik en kongelig fortjenstmedalje, den fik han overrakt af dronning Margrethe inde på Amalienborg.
Christian er på billedet fotograferet sammen med Marie som var hans husbestyreinde. Hvornår Marie flyttede ind hos Christian ved jeg ikke. Marie hun kom fra polen, hun var en af roepigerne som kom til Danmark omkring år 1900, Olle Aksel har fortalt at Marie da hun arbejdede på en stor gård nede på Lolland nåede at få to børn med sønnen af gården, børnene blev sendt hjem til polen og hun så dem aldrig mere. Christian og Marie flyttede omkring 1970 til Baistræde i Vordingborg og efter Maries død flyttede Christian til en ældrebolig på Elmealle. Christian blev født år 1893 og døde         omkring år 1980.

 

Her er det din morfars ollemor. Olle Odas mormor. Din tiptipollemor.
Hun boede i Ølmosen i nærheden af Haslev.
Jeg ved ikke ret meget om hende.


 

Det eneste billed vi har af din morfars fars mor som hed Marie Jensen
det er hende med den hvide krave, hun er din tipollemor.
Hvem den anden dame er ved vi ikke.

 

Det eneste billede vi har af din morfars fars far som hed Lars Jensen,
han er din tipollefar. Han boede i Kalvehave på en mindre gård,
gården måtte han forlade da han gik konkurs i forbindelse med at kreaturerne
fik mund og klovsyge, han kunne ikke betale banken for et lån. 


                                                                                                                             opdateret november 2018