Olle Oda & Olle Aksel

Dengang olle Oda og olle Aksel var børn boede de fleste mennesker på landet og arbejdede ved landbruget. Aksel og Oda var begge født på landet. Aksel kom ud og tjene da han var 14 år. Det var hos en bonde hvor han fik et karlekammer med en seng uden nogen madras, han sov på hø og halm. Karlekammeret lå som regel ude i nærheden af stalden.
Det var hårdt at arbejde dengang for der var ikke ret mange maskiner, næsten alt blev lavet med håndkraft det var hårdt at arbejde på gården og ude på markerne.
Pigerne måtte også arbejde, det var som regel pigerne der skulle malke køer, gøre rent og lave mad. Pigerne skulle også med ud i markerne når der skulle høstes.
Dengang var der ikke fjernsyn og Computer, playstation var heller ikke opfundet og det var kun de aller rigeste der havde bil og telefon. Aksel og Oda har aldrig haft bil eller kørekort. Ude på landet kørte man i hestevogn når man skulle besøge famillie og venner. Skulle man til København eller længere skulle man med tog og rutebil.

olle odas famillie

Olle-Odas familie bestod af far, mor og 7 børn, her står de sammen med deres far, din tipolledefar  Chistian Christensen.
Det er fra venstre olle Oda, Edith, Elly, Hans, lille Egon, Karen, deres far og Gerda.
Dengang gik man også i skole om lørdagen men kun hveranden dag så det var tre dage om ugen. De små børn den ene dag og de store den næste dag.
Olle Odas mor Anna døde da Oda var en lille pige på 3 år, så det var de store søskene der efter skoletiden måtte lave mad og holde huset rent til deres far kom hjem fra arbejde.
billedet er nok fra omkring år 1935. I dag er det kun Karen der lever, hun bor i Borup som ligger mellem Ringsted og Køge.


Oda blev født den 27. november 1927. Hun blev 71 år, og døde i 1998

 


Olle Aksel famillie bestod af far, mor og 6 børn. Valdemar, Elinor, Ejner, Aksel, Jutta og Gunner. Gunner havde Aksels mor med ind i ægteskabet.
Aksels far, din tipollefar og tipollemor hed Lars Jensen og Marie, hun stammede nede fra nakskov hvor hendes mor, din tiptipoldemor hed Gertrude. Hendes far din tiptipollefar var fisker. Han fiskede om natten og solgte fiskene om dagen.
Lars som blev kaldt Laus han stammede fra Kalvehave hvor han havde en gård efter sine forældre, Gården den hed Stærgården. Det er derfra du har fået dit navn Stær.
Det gik ikke så godt, deres køer fik  mund og klogsyge og der var ikke hjælp at få så Laus gik fallit han kunne ikke betale banken for et lån, så han måtte forlade gården. Det var hårdt at skulle flytte, de bosatte sig i Græsbjerg ved Vordingborg. Efter Laus død flyttede famillien til Algade 95 i Vordingborg hvor Aksels søster Elinor blev boende efter Maries død omkring 1955. Elinor flyttede senere på plejehjemmet Rosenvang indtil hendes død.
Jutta bor i Næstved, hendes mand som hed Børge lever heller ikke mere.
På billedet er fotograferet fra venstre olle Aksel, Elinor og Jutta.
Der findes ikke ret mange billeder fra Aksels barndom.

 Aksel blev født den 2. oktober 1920, han blev 89 år og døde den 9. september 2009. eller 09-09-09bryllupsbilled

Olle Oda og olle Aksel blev gift på København rådhus i 1945. De første tid efter brylluppet boede de hos familien i København indtil de flyttede til Vordingborg. En kort tid boede de på karolinegangen hvorefter de flyttede til garvervej. Med 5 børn flyttede de til en stor lejlighed på Fuglebakken hvor de fik 4 børn mere. De ni børn er Bill, käte, morfar Tom, Tenna, Marianne, Ilselil, lille Axel, Ebbe og Henrik.
Efter alle deres børn var flyttet hjemmefra havde de ikke brug for den store lejlighed og flyttede så til Rørosparken 52.  Igen efter nogle år flyttede de til Haminavej 1C.
Olle Oda døde i 1998 hvorefter Aksel flyttede på Riddergården, Da Riddergården skulle renoveres flyttede han til Solvang ude på orevej. Der har i besøgt ham indtil han døde sidste år.olleoda

Olle Oda hjemme hos sin far på Fæbyvej 139, Det må være Bill og Käte der er i klapvognen. Det må være omkring år 1948.

Aksel som soldat

Olle Aksel var soldat under anden verdenskrig, han stod vagt for tyskerne det var en meget mørk tid, han glemte aldrig luftsirenerne når der var bombefly i luften. Efter krigen blev han genindkaldt op til flere gange det var hårdt for den lille famillie som ikke havde ret mange penge. 
på Fuglebakken


Olle Oda i hendes køkken på Fuglebakken 18 st. tv., det er den lejlighed der har nr. 28 i dag.
Her voksede alle hendes børn op og flyttede hjemmefra.
Billedet er nok taget omkring 1964 men jeg ved det ikke.
Der boede 24 famillier i boligblokken så hver lejlighed havde kun en vaskedag om måneden. Og så blev der ellers vasket tøj hele dagen nede i vaskekælderen, der var jo mand og ni børn der skulle have rent tøj, naboerne var flinke til at lade olle Oda bruge vaskekælderen når de selv var færdig med at vaske.
På Fuglebakken havde deres børn ikke deres eget værelse, 5 drenge skulle dele et værelse og de 4 piger skulle dele et andet værelse. På Fuglebakken var der masser af børn at lege med der var en stor legeplads med gynger og en kæmpe sandkasse som havde en form som et skib. Der var også en streng vicevært som hed Håkonsen vi måtte ikke være på græsset der var sat skilte op hvor der stod "græsset må ikke betrædes" hvis nogen af børnne gjorde det løb han efter dem.
Strandparken 20


Olle Aksel i sit elskede sommerhus Strandparken 20 ude på Ore Strand. Der var altid masser af blomster som han vandede hver dag hele sommeren. Han byggede det i begyndelse af 1960 af genbrugsmaterialer som han fik forskellige steder fra, eftrehånden som tiderne blev lidt bedre blev der bygget til  og der blev lagt vand og elektricitet ind. Det var mens Olle Aksel arbejdede som jord og betonarbejder hos firmaet Jensen og Møller. Han var det man kan kalde en sjakbais eller formand for en lille gruppe af mennesker der lavede kloarker under vejene inden de blev asfalteret. Olle Aksel arbejdede til han var 50 år hvorefter han fik førtidspension. Olle Oda fik også førtidspension. Olle Oda var ikke så glad for at overnatte i sommerhuset, så sommerhuset blev mest brugt om dagen som et fristed og et samlingssted for hele famillien.

guldbrudepar

Olle Aksel og Oda havde sølvbryllup 1 1970.
I sølvbryllupsgave fik de af deres børn en telefon hvilket de aldrig havde haft og en telefon var temmelig dyr dengang.


Billedet er fra deres guldbryllup i 1995, hvor de boede på Haminavej.


Olle Aksel boede til sidst på Plejehjemmet Solvang.
Her har han fået besøg af morfar og Nanna.


Opdateret november 2018